Dag 11 – Nieuwe technologieën

Opstaan om 8uur.. heerlijk. Kids slapen langer, nu ze beseffen dat de dag er niet bepaald boeiender op wordt denk ik. In ieder geval was de voormiddag redelijk typisch te noemen: ontbijten, schoolwerk, brieven schrijven, skypen. Het zegt veel dat de kinderen dolenthousiast naar de voordeur liepen toen er plots een vrachtwagen van ’t ruimerke op 1 meter van het huis langskwam (onze straat is autovrij dus een wagen, laat staan zo’n grote, in onze straat gebeurt maar 1 keer om de zoveel maand). Wat een dag! We hebben een vrachtwagen zien passeren. Deze dag staat nu met stip bovenaan sinds de lockdown ! :p

Op de middag live q&a met de studenten, die de Kahoot zeer leuk vonden. Ik ook. Ik ben wat aan het oefenen om m’n live lessen wat visueel professioneler te maken, en dat begint stilletjes aan te lukken.

Half uurtje leesactiviteit. Met dit weer heerlijk in de hof. (foto gisteren genomen)

Terwijl vele medelectoren stilletjes aan de geneugtes van het digitaal lesgeven ontdekken ben ik namelijk een stapje verder gegaan. Ik heb speciaal dit stukje helemaal onderaan geplaatst want je mag gerust hier stoppen met lezen als je altijd spontane braakneigingen krijgt bij het horen van meer dan 3 ICT-gerelateerde afkortingen (nooit bij stilgestaan dat ik in een branche vol acroniemen ziet waarbij de branche zelf ook een acroniem is. Hoe meta is dat zeg… Ja, ik heb te veel tijd om over zo’n dingen na te denken…)

Het rechtse van de 2 schermen: hier gebeurt de regie zeg maar. Het gevaar om over een draad te struikelen wordt wel groter met de dag. Het bakje onderaan, Stream Deck, is een soort toetsenbordje waarvan je de knopjes kan programmeren en eigen iconen geven. Zo kan je heel snel schakelen tussen scenes, de opname pauzeren, etc.

Diezelfde Scott Hanselman van paar dagen terug in deze blog postte enkele dagen geleden meer tips hoe je professionelere webcast kunt maken (zie hier, aanrader!) De gouden tip was een tool die je toelaat om een ‘virtuele camera’ te maken die je dan vanuit eender welk programma dat een camera als input aanvaardt kan gebruiken. Met andere woorden, het laat je toe om bijvoorbeeld het webcam-beeld van mijn smoelwezen te vervangen door een combinatie van m’n slides en een andere programma dat ik aan de mensen wil tonen. Gedaan met de hele tijd switchen tussen programma’s. Nu kan ik bijna als een regisseur scenes instellen (in OBS) en deze, inclusief fade, doorsturen naar m’n “les-opname software” (Panopto). Mensen die hier hulp mee nodig hebben, je weet me te vinden.

M’n scherm krijgt een wat geflipte layout, maar deze setup laat me dus toe om “live” te switchen tussen een beeld van de programmeeromgeving, de slides, een schets whiteboard, m’n smoelwezen én combinaties er van. Ja, ik denk dat ik een nieuw summum van nerdyness ben aan het bereiken.

Op het einde van de dag oefende ik m’n nieuwe ‘skills’ op de kinderen en enkele vriendjes/vriendinnetjes. Ik organiseerde een kahoot quiz waarbij de deelnemers mekaar ook konden zien terwijl ze speelden. De reacties smaakten naar meer. Mensen die deze quiz eens met hun eigen “groepje kinderen” willen spelen, je kan deze hier vinden (quiz gericht op 7 tot 10-jarigen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s